Duurzaam tuinieren
Als dé hekwerk specialist mag je erop vertrouwen dat wij jouw droom hekwerk kunnen realiseren, maar een tuin is natuurlijk meer dan alleen hekwerk. Steeds meer mensen kiezen voor een groenere tuin, of zelfs een eigen moestuin. Om jouw tuin om te toveren in een natuurlijk habitat heb je de juiste kennis en producten nodig. Zo kan je last krijgen van plagen of plantenziektes, waardoor jouw droomtuin in duigen kan vallen. Veel boeren grijpen bij deze problemen snel naar chemische oplossingen, maar dit hoeft niet voor jouw eigen tuin. Door voor duurzame oplossingen te kiezen creëer je niet alleen een natuurlijke tuin, maar zorg je er ook voor dat jouw groenten en fruit beter smaken en véél gezonder zijn.
- Een kant van het insectenhotel moet dicht zijn. Kies strategisch de opening waar de bijen het minst last hebben van de wind en regen.
- Boor verschillende grote gaten, zodat een bestuiver het perfecte holletje voor zijn lichaam kan kiezen.
- Zorg dat de boorgaten diep genoeg zijn, zodat er eitjes gelegd kunnen worden.
- Zorg voor een plek waar geen regen valt, of maak deze zelf door middel van een afdakje.
Nu je een mooi insectenhotel hebt gemaakt of gekocht, is het ook belangrijk om de bijen naar je tuin toe te leiden. Ook hier hebben wij een aantal tips voor:
- Plant elk jaar bloembollen in de herfst, zodat de bijen de winter kunnen doorkomen.
- Zorg wederom voor biodiversiteit en kies voor planten waar bijen blij van worden. Je kan hierbij denken aan longkruid, koolzaad, margriet, zonnebloemen, kamille, goudbloemen of duizendblad.
- Zorg ervoor dat je ook in de herfst bloeiende planten hebt.
- Maai regelmatig je gazon, zodat inheemse planten de kans krijgen om te groeien.
- Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen.
Vallen en feromonen
Met een feromoonval kan je heel gericht bepaalde insecten bestrijden. Zo werden feromoonvallen recentelijk gebruikt door gemeenten om de eikenprocessierups te beheersen. Een feromoonval werkt door de vrouwelijke geur van een insectensoort na te bootsen. Dit trekt de mannelijke insecten aan en wordt vervolgens gevangen. Doordat er minder mannetjes zijn zal er minder snel een explosieve stijging zijn en voorkom je een plaag. Ook kan je met een feromoonval zien wanneer een bepaalde insect in opkomst is, zodat je hierop kan inspelen. Een feromoonval is immers geen bestrijdingsmiddel, maar een populatie beheerser en indicator. Er bestaan veel verschillende soorten feromoonvallen met elk een net andere eigenschap. Kijk bij het uitzoeken van jouw feromoonval welk type voor jou werkt en voor welke insectensoort je het gaat gebruiken, aangezien de meesten vallen enkel werken voor één insectensoort. Zo heb je de keuze uit:
- Funnelval: een stevige plasticval die je zelf kan monteren. Met deze val kan je de populatie goed monitoren.
- Mcphailval: een plastic val met een laagje water, hang deze val niet in de volle wind. Ook deze val is goed te monitoren.
- Lijmval: een plaat met niet drogende lijm die zich richt op de witte vlieg, mineervlieg, kersenvlieg, varenrouwmug en andere vliegers.
- Deltaval: een driehoekig huisje dat is bestendig tegen water. Het is moeilijker te monitoren.
Biogroei
Er zijn een aantal partijen die je kunnen helpen aan duurzame tuinproducten. Wij raden aan om eens een kijkje te nemen op Biogroei. Biogroei heeft niet alleen een ruim assortiment aan duurzame producten, maar ook diverse tools, tips, nieuwsbrieven en tuin inspiratie om van jouw tuin een ecologisch paradijs te maken. Ook bij vragen met betrekking tot jouw tuin staat hun klantenservice voor jou klaar.